Regim alimentar fără carne în secolul 21
Cultura consumului fără carne la noi este încă la început, dar în alte țări ale lumii există o tradiție îndelungată a consumului fără carne.
Schimbări în regimul nostru alimentar
Cultura consumului fără carne la noi este încă la început, dar în alte țări ale lumii există o tradiție îndelungată a consumului fără carne. Actual, tot mai multe companii mari se ocupă cu distribuția de înlocuitori de carne și preparate gata dezvoltate special pentru vegetarieni sau vegani.
În mod surprinzător însă, multe firme și companii de cercetare de piață constată că aceste preparate nu sunt alese doar de consumatori care urmează o dietă fără carne, ci sunt delectate și de multe persoane care oricum mănâncă carne zilnic.
Mă întreb de ce este asta? Pe de o parte, există în mod evident curiozitatea, pe de altă parte, prețul în continuă creștere al produselor din carne, iar pe de altă parte, răspândirea unui stil de viață conștient de mediu induce și acest proces. În articolul de astăzi, preluăm caracteristicile diferitelor diete, motivele mai ample ale tranziției către lipsa de carne și impactul asupra mediului nostru.
Modă sau conștiioncizitate?
De ce reducerea consumului de carne este un subiect atât de central astăzi? Sunt unii care văd asta doar ca un nou curent de modă care „va dispărea într-o zi”. În realitate, însă, abstinența de carne este o chestiune socială foarte importantă. Pe măsură ce populația crește, aprovizionarea cu apă potabilă și alimente curate în toate părțile lumii devine o problemă din ce în ce mai urgentă
Oamenii de știință au demonstrat de mult că creșterea animalelor angro contribuie la efectul de seră și că ar fi important ca omenirea să consume cât mai puțină carne posibil, din motive de mediu, economice și de sănătate.
Potrivit unor estimări, populația lumii ar putea ajunge la 9 miliarde până în 2050, o rată de creștere care implică un risc uriaș și nu este sigur că planeta noastră va putea deservi atât de mulți oameni în același mod. Au fost deja publicate numeroase articole pe această temă, potrivit cărora trecerea la o dietă pe bază de vegetale ar necesita cu peste 76% mai puține suprafețe cultivate decât încercarea de a deservi același număr de oameni cu produse de origine animală.
Pe de o parte, eliberarea terenurilor cultivate ar putea fi reîmpădurite, ceea ce ar contribui în mare măsură la un aer mai sănătos și mai curat, iar pe de altă parte, populația în creștere ar putea fi asigurată cu locuințe în unele dintre aceste zone, ceea ce nu este, o ultimă soluție.
Chestiuni de regim alimentar
Când vorbim despre o alimentație fără carne, mulți oameni se gândesc imediat la un regim vegetarian, deși este vorba despre mult mai mult. Există mai multe tipuri de diete care nu conțin materii prime de origine animală, să aruncăm o scurtă privire, pe care, ce îl caracterizează:
Regim vegetarian - Persoanele care urmează un regim vegetarian nu consumă carne, dar au voie să consume produse lactate, pește, ouă și alte produse de origine animală (cu excepția cărnii). Așa că putem considera că această dietă este relativ flexibilă pentru cei care ar dori să se familiarizeze cu lipsa de carne, poate fi ideală pentru ei (în funcție de sănătatea lor, bineînțeles, este recomandat să implice un medic de familie sau un dietetician înainte de orice schimbare drastică a stilului de viață sau schimbarea regimului alimentar).
Regim vegan – Spre deosebire de regimul vegetarian, aici este interzis consumul tuturor produselor de origine animală. Întrucât toate produsele similare au fost alungate din alimentația lor, în mod obiectiv acest stil de viață este considerat a fi cel mai prietenos cu mediul, oricum cel puțin din punct de vedere al alimentației.
Lacto-veganism - Acest tip de veganism permite consumul de produse lactate. Produsele din carne și ouăle sunt în continuare interzise.
Ovo-veganismul – acest tip de dietă tocmai invers, permite consumul de ouă. Produsele lactate și preparatele din carne sunt în continuare pe lista neagră..
Regimul pescaterian - Cel mai atractiv element al acestei diete este că, deși produsele din carne sunt evitate de consumatori, opiniile diferă pentru ouă și produse lactate, dar consumul de peștele este permis în mod explicit.
Mâncare crudă - Din denumirea ei reiese clar că nu numai că nu mănâncă niciun produs de origine animală, dar mănâncă și legumele doar crude sau gătite la temperatură scăzută
Ce să consumăm în loc de carne?
Desigur, cel mai simplu răspuns, legume și fructe. Da, dar nu este indiferent cum. Ca orice dietă, o masă fără carne poate deveni extrem de repetitivă în timp. Este important să învățăm cum să preparăm aceste ingrediente relativ simple în cât mai multe moduri posibile.
Slavă Domnului, de exemplu rețetele vegane se găsesc astăzi pe multe site-uri online și putem afla tainele coacerii și gătitului cu ajutorul nenumăratelor super tutoriale video de pe cel mai mare site de partajare video.
Rețeta noastră preferată:
Variante de conopidă cu cartofi dulci: Mai întâi se prăjește conopida. În locul tradiționalului pesmet pe bază de ou, de exemplu, folosește făină de năut, la care adaugi apă pentru a obține o masă asemănătoare clătitelor. Îl putem lăsa natural sau îl putem aroma cu condimentele noastre preferate, în funcție de gust.
A doua variantă va fi friptura de conopidă. Aici tăiem conopida in felii de aproximativ 1 cm lățime, sare, piper, adăugăm alte condimente sau chiar miere, o ungem cu puțin ulei de măsline și o coacem gata la cuptor.
Acum au mai rămas doar 2 ingrediente, unul este friptura de cartofi, care poate fi făcută din cartofi tradiționali sau dulci. Printr-o metodă de coacere asemănătoare cu conopida.
Nu în ultimul rând, fă un amestec de salată cu legume de sezon delicioase care nu numai că vor fi delicioase, dar vor acoperi și cea mai mare parte din aportul tău de vitamine. |